Kultura Lublin

Veganmania znowu w Lublinie

19 maja pod lubelskim Centrum Kultury, na ulicy Peowiaków, już po raz kolejny odbył się festiwal kuchni roślinnej gromadzący wystawców z różnych rejonów Polski.


Osoby biorące udział w wydarzeniu miały okazję do spróbowania wszelkiego rodzaju wegańskich smakołyków: od pożywnych tortilli Momencik Vegan Burritos & Tacos i alternatywy tradycyjnej polskiej kuchni lubelskich Pomylonych Garów, burgerów od Krowarzywa, przez azjatyckie sajgonki i zupy od Pitaya, po desery produkowane przez Zielony Talerz, lubelskie Ciacho bez cukru i różnego rodzaju łakocie od Kelebek Wyspa Smaków. Poza możliwością skosztowania różnorakich przysmaków na miejscu, uczestnicy mogli również uzupełnić swoje domowe zapasy bezmięsnymi alternatywami dla kiełbas i wędlin, które zapewnił catering Seitan Threat.

Jednak wyjątkowość wydarzenia opiera się nie tylko na przedstawieniu szerokiej gamy alternatyw dla dań mięsnych, ale również na możliwości zakupienia etycznie produkowanej odzieży (m.in. od Stowarzyszenia Otwarte Klatki) i ekologicznych kosmetyków pochodzenia naturalnego od RINGANA.

Ponadto w Centrum Kultury prowadzone były wykłady dotyczące praw zwierząt. Goście mieli możliwość przeprowadzenia rozmowy z Patrycją Królikowską, która łączy pasję do sportu z dietą bezmięsną. Kolejnym ciekawym elementem wydarzenia mającym miejsce w budynku Centrum Kultury były Tatuaże Zamiast Futra, gdzie osoby chętne mogły permanentnie ozdobić swoje ciało, jednocześnie przekazując dochód na Otwarte Klatki.

Veganmania to nie tylko wydarzenie gromadzące wiernych fanów kuchni roślinnej, ale również idealna okazja do zapoznania się z bogactwem smaków dla amatorów tejże diety. Biorąc pod uwagę ilość uczestników wydarzenia, można śmiało stwierdzić, że ludzie otwierają się na nowe alternatywy, a eventy promujące wegański styl życia zyskują coraz szerszą rzeszę zwolenników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Studentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej, zafascynowana sportami siłowymi oraz sztukami walki. Prywatnie mól książkowy i entuzjastka kuchni roślinnej.