.

#słodkie poniedziałki – chlebek bananowy

Serdecznie zapraszamy na drugi słodki poniedziałek, który dla Was przygotowałyśmy. Dzisiaj będzie prze-pychota kochani. Przedstawiamy prosty, tani i smaczny CHLEBEK BANANOWY. Tylko uważajcie, bo można łatwo się zakochać…

Będziecie potrzebować:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1 i pół szklanki mąki
  • 75 gram tłuszczu np. masła
  • 1 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamonu
  • orzechów włoskich
  • szczypty soli
  • cukru wanilinowego

Czas na przepis:
Mąkę łączymy z sodą, cynamonem (ja dawałam dwie czubate łyżki, ale można więcej) i solą. Banany rozgniatamy i mieszamy z jakiem, masłem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy obrane i rozgniecione orzechy i wlewamy na blaszkę. Pieczemy około godzinę w 170 stopniach i voilà chlebek gotowy
. Smacznego!

Zdrowy zakątek:

Dzisiaj skupimy się na orzechach włoskich, które są malutkie, występują w wielu deserach, a nie każdy wie ile dobrego mogą zdziałać. Wiedzieliście, że orzechy włoskie mogą spokojnie stanowić zamiennik ryb w naszej codziennej diecie? Ponadto już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów, a co za tym idzie, spada ryzyko zawału serca. Jeśli chodzi o osoby uczące się, najważniejszy jest tu fosfor, który bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu. Orzechy posiadają dużą ilość witaminy C, ale też magnezu, potasu, niacyny czy wapnia.

P.S. Po więcej słodkich przepisów (i nie tylko) zapraszamy na instagram: Vegetka00.

Trzymajcie się zdrowo i ciepło!

Oliwia Feledyn i Kinga Maciągowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Wydziale Politologii i Dziennikarstwa UMCS.