.

#słodkie poniedziałki – oponki

W ten słodki poniedziałek wracamy do smaków dzieciństwa i rozkoszujemy się mięciutkimi oponkami oprószonymi cukrem pudrem. Zapraszamy do wspólnego smażenia.

Składniki:

  • 2 kostki twarogu chudego
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • Kieliszek spirytusu
  • Cukier puder do posypania

Przepis:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony widelcem twaróg oraz mąkę, sodę oczyszczoną, śmietanę oraz ocet. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić. Rozwałkować na centymetr. Wyciąć kółka szklanką, a środki korkiem. Do zimnego oleju dolać kieliszek spirytusu, aby nie były za tłuste. Nagrzewamy go i smażymy oponki oraz małe pączki. Po 3 minuty z jednej strony. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby wchłonęły nadmierny tłuszcz.

Smacznego łasuchy! #oponki #słodkieponiedziałki

 

 

 

Zdrowy zakątek:

Warto wiedzieć, że twaróg ma wiele odsłon, jednak twaróg chudy (jak sama nazwa wskazuje) jest najmniej kaloryczny. Do tego zawiera dużo pełnowartościowego białka, ponadto posiada wapń, cynk, fosfor, potas, witaminę A, D, B2 i B12. Ma także niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Twaróg jest bogaty w aminokwasy lizyny, które sprzyjają naszej koncentracji, eliminuje zmęczenie oraz pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy.  Dodatkowym plusem jest to, że twaróg to składnik bardzo uniwersalny, który sprawdzi się zarówno na kanapkach, jak i w ciastkach czy sałatkach.

 

P.S. Po więcej słodkich przepisów (i nie tylko) zapraszamy na instagram: Vegetka00.

Trzymajcie się cieplutko i miłego dnia!

Kinga Maciągowska i Oliwia Feledyn

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *