#słodkieponiedziałki – Tarta jabłkowa na kruchym spodzie

słodkieponiedziałki

Moje ulubione przysmaki to takie, które są słodkie, ale nie mają za dużo kalorii.
Dzisiaj przygotowałam dla Was coś naprawdę szybkiego, prostego i, co najważniejsze, przepysznego!
Ciasto spodoba się alergikom, ponieważ nie zawiera salicylanu.

Składniki:

  • 2 jabłka Golden Delicjusz,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść razem (oprócz jabłek i cukru pudru). Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
2/3 ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 15 min. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie ułożyć jabłka na cieście, a z pozostałej części ciasta zrobić paski i ułożyć na wierzchu. Piec 40 min w tej samej temperaturze. Po wystygnięciu tartę można posypać cukrem pudrem.

Osobiście polecam zjeść ciasto z lodami 🙂

Ciekawostka
Golden Delicjusz to odmiana jabłoni, której owoce są bardzo słodkie i należą do najbardziej popularnych na świecie. Pochodzi z USA. Została wyselecjonowana w Virginii Zachodniej w 1980 roku, więc jest stosunkowo młoda. Owoce mają zielonkawy lub żółtawy odcień i błyszczącą skórkę.

Zapraszamy na Instagrama: Vegetka00

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *