Nie ma nic lepszego na rodzinny wieczór niż kruche ciasteczka posmarowane domowej roboty dżemem. Ich maślany smak na długo pozostaje na języku i ciężko im się oprzeć. Przedstawiamy SERDUSZKOWE CIASTECZKA, w których nie da się nie zakochać.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • Cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ulubiony dżem

Przepis:
Dokładnie wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia z masłem, jajkiem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i szklanką wyciąć jedne krążki pełne, a w drugich wyciąć foremką serduszka. Pieczcie na natłuszczonej blasze przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Gdy już się upieką jedną część posmarujcie dżemem i przykryjcie je drugim ciastkiem z wykrojonym serduszkiem. Smacznego łasuchy!  #krucheciasteczka #słodkieponiedziałki

P.S. Po więcej słodkich przepisów (i nie tylko) zapraszamy na Instagrama: Vegetka00.

Kinga Maciągowska i Oliwia Feledyn

www.instagram.com/vegetka00

By Oliwia Feledyn

Studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Wydziale Politologii i Dziennikarstwa UMCS.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *