#słodkie poniedziałki – mini serniczki z malinami

Czyż mini wypieki nie są urocze? Muffinki, tartaletki, mini pączusie i MINI SERNICZKI, które będą bohaterem słodkiego początku tygodnia. A serniczki te nie dość, że są urocze to proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki do masy serowej:  

  • 200 gram twarogu tłustego lub półtłustego  
  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego  
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  
  • 1 jajko  
  • 3 łyżki cukru  

Składniki na malinowe puree:  

  • 35 g malin ( świeżych lub mrożonych ) 
  • 1 łyżka cukru 

Z tych proporcji wychodzi 5 serniczków

Wykonanie:  

1) Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. 

2) Wszystkie składniki masy serowej wrzucamy do miski i mieszamy do powstania jednolitej masy.  

3) Przekładamy masę serową do: 1) tradycyjnej formy na muffinki, pamiętając, aby wcześniej włożyć papilotki. 2) silikonowych foremek tak jak ja.  Po przełożeniu masy, odkładamy wszystko na bok.  

4) Maliny blendujemy na puree, przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek i słodzimy.  

5) Aby nasze serniczki stały się małymi dziełami sztuki, nakładamy porcję musu malinowego do masy serowej i wykałaczką, robimy ślaczki/esy-floresy.  

6)Do nagrzanego piekarnika dajemy naczynie z wrzącą wodą, poziom niżej niż będzie nasza blaszka z serniczkami. 

Serniczki pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.  

Po wystygnięciu dajemy serniczki do lodówki na całą noc, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy wystarczy około 3 godziny.  

WSKAZÓWKI:  

  • Ważną zasadą przy pieczeniu serników każdego rodzaju jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej.  
  • Najlepiej wybrać ser z wiaderka, specjalnego do serników – są one lepiej zmielone, przez co w naszym cieście nie będzie grudek. Alternatywą, którą stosuje jest zwykłe zblendowanie twarogu na gładko.  

autor: Weronika Szymczak

korekta: Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *