#słodkieponiedziałki – półfrancuskie rogaliki

www.instagramcom/vegetka00

Nie wiem jak Wy, ale im bliżej zimy, tym częściej mam ochotę na pieczenie i szukanie nowych przepisów na słodkości i nie tylko. Ostatnio pierwszy raz w moim życiu robiłam rogaliki i przyznam, że wyszły naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • niepełna szklanka śmietany (ja dałam 18%)
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka cukru zwykłego bądź wanilinowego 
  • białko z jednego jajka
  • cukier do posypania
  • ulubiony dżem bądź powidła

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier oraz śmietanę. Składniki połączyć i wyrobić rękami ciasto, a następnie schłodzić w zamrażalniku, a jeśli macie więcej czasu, może być w lodówce. Po schłodzeniu ciasto nie powinno być już tak lepkie, wtedy należy je rozwałkować na grubość około 5mm. Pokroić w trójkąty i posmarować dżemem lub powidłami (ja dałam powidła śliwkowe, które świetnie przełamały słodkość). Zwijać od podstawy trójkąta do wierzchołka. Na sam koniec posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200*C ok. 20 minut, aż rogaliki lekko się zarumienią.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *