#słodkie poniedziałki- szpinakowe naleśniki z twarożkiem

Czyszczenie lodówki to inny poziom kreatywności. Szpinakowe naleśniki mogą być propozycją na śniadanie, obiad czy kolacje. Zapraszamy na słodkie rozpoczęcie tygodnia.

Składniki 

  • 2 szklanki mleka  
  • 2 szklanki gazowanej wody  
  • 2 jajka  
  • Ok. 4 szklanki mąki  
  • Cukier wanilinowy  
  • Szczypta soli 
  • Szpinak  — mrożony ok.300 (można użyć świeżego)  
  • Twaróg  
  • Serek homogenizowany waniliowy lub inny  
  • Borówki lub inne owoce  

Przygotowanie:  

  1. Mrożony szpinak wcześniej rozmrażamy. Po rozmrożeniu blendujemy na gładką masę.  
  2. W misce mieszamy wszystkie składniki (woda, mleko, jajka, cukier, sól, szpinak i mąka). Ciasto powinno być nie za gęste. Odstawiamy je na 15-30 minut, aby gluten się związał, dzięki czemu ciasto powinno być gęstsze po odpoczynku.  
  3. W czasie, gdy ciasto wiąże się, robimy twarożek. Rozdrabiamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany, dajemy część owoców do serka, dokładnie mieszamy. 
  4. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.  
  5. Reszty chyba nie trzeba wyjaśniać 😀  

SMACZNEGO! 

korekta Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *