#słonaśroda – studenckie burgery

www.instagramcom/vegetka00

Będzie to propozycja trochę czyszcząca lodówkę. Z poprzedniego obiadu został mi kawałek piersi z kurczaka oraz surówki, więc postanowiłam zrobić z tego burgera, ale żeby nie było zbyt zwyczajnie, drugiego przygotowałam z camembertem. 

Potrzebne składniki 

  • Ulubione bułki, 
  • Pierś z kurczaka, 
  • Warzywa – użyłam sałaty, pomidora i ogórka, 
  • Camembert, 
  • Płatki kukurydziane/ bułka tarta,   
  • Jajko, 
  • Mąka, 
  • Olej do smażenia,  
  • Ketchup, 
  • Majonez,  
  • Ostra musztarda.  

Przygotowanie: 

  1. Jeśli mamy surowe mięso, to trzeba najpierw je zamarynować (pierś kurczaka potrzebuje minimalnie 2 godzin, ale można zostawić na noc). 
  2. Na początku można zrobić już sobie sos. Przygotowałam taki najprostszy z ketchupu, musztardy i majonezu.  
  3. Gdy już mamy wszystkie składniki to najpierw szykujemy sobie te, których nie trzeba smażyć. Kroimy bułkę i górną część smarujemy sosem, dajemy trochę surówki (nie jest to koniczne), na to liść sałaty. Kroimy w plastry pomidora i ogórka.  
  4. Panierowanie: będą nam potrzebne trzy talerzyki/ miseczki. Do jednego wbijamy jajko z przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka i ostra itp.), do drugiego trochę mąki, a do ostatniego rozdrobione płatki kukurydziane.  
  5. Z mięsem i serem postępujemy identycznie: najpierw obtaczamy w mące, potem do jajka i na koniec w płatki kukurydziane i na patelnie. Smażymy na złoty kolor.  
  6. Po usmażeniu układamy wszystko razem i mamy burgery.  
    SMACZNEGO! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *