#vegepiątki – makaron z fasolką szparagową i fetą

W środę poznaliście naszą nową serię, czyli #słonąśrodę, która będzie tworzona wraz ze #słodkimiponiedziałkami. Uznałyśmy jednak, że brakuje czegoś jeszcze i tak zrodził się pomysł na #vegepiątki! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis naprawdę prosty i szybki obiad.

Składniki:

  • makaron penne
  • 300g fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 150g sera feta
  • parmezan (ja kupiłam już taki pokrojony w mniejsze fragmenty) 
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić makaron, gotować przez około 5 minut. W międzyczasie opłukać fasolkę i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z makaronem i gotować, aż makaron i fasolka będą miękkie (około 10 minut). Odcedzić i włożyć do garnka bądź dużej miski. Dodać oliwę/olej, fetę pokrojoną w kostkę, trochę pieprzu oraz połowę przygotowanej ilości parmezanu (pod wpływem ciepła ser lekko się roztopi, więc dodajcie go wedle własnych upodobań). Wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz. Opcjonalnie posypać resztą parmezanu i ozdobić listkami bazylii.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *