#słodki poniedziałek – muffiny marchewkowe bez glutenu

słodkieponiedziałki

Dziś przedstawiamy wam alternatywę dla tradycyjnych babeczek – bezglutenowe muffiny marchewkowe są nie tylko zdrowe, ale również przepyszne. Będą więc idealną przekąską, zarówno dla tych najmłodszych jak i starszych.

pixabay.com

Składniki: 

  • 3 średnie marchewki 
  • 125 ml oleju 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 100 g orzechów włoskich 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a formę na muffiny wyłóż papilotkami. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miski. Dodaj olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dodaj posiekane orzechy (zostaw 1/3 ilości do posypania muffinek po wierzchu). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Sypkie składniki wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie zamieszaj łyżką (tylko do połączenia się składników). Ciastem napełnij papilotki, posyp odłożonymi orzechami i piecz przez 25 minut. Wyjmij s piekarnika i przestudź. Smacznego! 

Po więcej przepisów zajrzyj na instagram-vegetka00. 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *