#słodki poniedziałek – muffiny marchewkowe bez glutenu

słodkieponiedziałki
Dziś przedstawiamy wam alternatywę dla tradycyjnych babeczek – bezglutenowe muffiny marchewkowe są nie tylko zdrowe, ale również przepyszne. Będą więc idealną przekąską, zarówno dla tych najmłodszych jak i starszych.

Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 125 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a formę na muffiny wyłóż papilotkami. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do miski. Dodaj olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dodaj posiekane orzechy (zostaw 1/3 ilości do posypania muffinek po wierzchu). Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Sypkie składniki wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie zamieszaj łyżką (tylko do połączenia się składników). Ciastem napełnij papilotki, posyp odłożonymi orzechami i piecz przez 25 minut. Wyjmij s piekarnika i przestudź. Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na instagram-vegetka00.
Korekta: Kacper Beda