#słonaśroda – kurczak w sosie curry z makaronem

www.instagramcom/vegetka00
Kolejna środa i nowy przepis, tym razem będzie trochę orientalnie. Jest to domowa wersja, dlatego nie ma co porównywać do prawdziwego, jednak mam nadzieję, że spróbujecie, bo przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- Makaron
- Pierś z kurczaka
- Śmietanka 30%
- Mascarpone
- Pasta curry (żółta i czerwona) lub przyprawa curry
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ok. 2 ząbki czosnku, oliwa.
- Przygotowanie
- Makaron gotujemy all dente.
- Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką z odrobiną oliwy.
- Wrzucamy przyprawioną pierś na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do zarumienienia mięsa.
- Gdy już wszystko jest podsmażone, wlewamy śmietankę, doprawiamy pastą curry (dużą ilością) oraz czosnkiem, czekamy, aż śmietanka nam się zagotuje.
- Jeśli się zagotuje, dodajemy mascarpone, im więcej serka tym sos będzie bardziej kremowy, czekamy do rozpuszczenia i ponownego zagotowania.
- Doprawiamy do smaku i podajemy.

Wskazówki:
- Jeśli gotujemy porcję makaronu, którą od razu zjemy, to nie przepłukujemy go wodą, dzięki temu będzie bardziej lepki i sos nie będzie spływał po nim.
- Mascarpone można użyć do wszelkiego rodzajów sosu, próbowałam ostatnio z passatą pomidorową i wyszło świetnie.
korekta: Anna Marek