#słonaśroda – zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

www.instagramcom/vegetka00

Fanów makaronu w przeróżnych postaciach, zapraszamy na słoną środę! Taka zapiekanka to szybki i smaczny pomysł na obiad, którego koniecznie trzeba spróbować. 

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • około 300g makaronu (najlepiej rurki) 
  • 250g pieczarek 
  • szpinak 
  • mozzarella 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Na początku przygotuj sos beszamelowy — rozgrzej olej na patelni, wsyp mąkę, gotuj tak przez minutę, a potem partiami dodawaj mleko, ciągle mieszając. Całość zagotuj, a na końcu dodaj do smaku przyprawy. 
  2. Umyj i pokrój w plasterki pieczarki, podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak. Smaż tak przez kilka minut.
  3. Przyszedł czas na makaron, więc ugotuj go według połowy czasu, który jest podany na opakowaniu. 
  4. Do żaroodpornego naczynia wlej ⅓ sosu, następnie część makaronu, cały szpinak z pieczarkami, zalej znowu ⅓ sosu. Po tym ułóż pozostały makaron, a resztę beszamelu rozprowadź na wierzchu. Na samej górze ułóż pokrojoną mozzarellę. 
  5. Całość włóż do piekarnika, nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Obiad gotowy, smacznego! 

Korekta: Gabriela Kusz 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *