#vegepiątki – zupa krem z cebuli

Ostatnio  zaprezentowałyśmy zupę – krem z dyni, w ten vegepiątek postanowiłyśmy iść za ciosem pozostać przy kremach, które na zimowe dni są po prostu idealnym sposobem na obiad. Ta zupa potrzebuje naprawdę niewiele składników. Jeśli macie w kuchni trochę cebuli, to dalej pójdzie już z górki.

Składniki:

www.tysiagotuje.pl
  • 1 kg cebuli (ok. 5 sztuk)
  • 1 litr wody
  • 2 kostki rosołowe
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 1 duży ziemniak
  • tymianek, pieprz i sól (możecie dodać też majeranek lub zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu na głębokiej patelni, aż lekko się zeszkli. W tym samym czasie przygotowujemy bulion, dodając do litra wody 2 kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia. Gdy bulion już się zagotuje, dodajemy obranego i pokrojonego w średnią kostkę ziemniaka i gotujemy aż zmięknie. Kiedy cebula będzie już gotowa, dodajemy do naszego bulionu i gotujemy jeszcze przez 5 minut, ciągle mieszając. W tym czasie dodajemy przyprawy wedle uznania. Gdy zupa już trochę ostygnie, blendujemy ją. Dla smaku można na wierzch dodać łyżeczkę śmietany oraz grzanki.

Korekta: Kacper Beda



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *