#słodkieponiedziałki – cynamonki

www.instagram.com/vegetka00
Przyszedł czas na już trzeci słodki poniedziałek. Cieszymy się, że jesteście z nami i zapraszamy na świętowanie z Cynamonkami. Potrzeba tylko kilku składników i uśmiechu na twarzy. P.S. Pasują idealnie do ciepłego wiosennego wieczoru i letniego mleka.
Co będzie potrzebne?
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki (600 g) mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 gram roztopionego masła lub margaryny
- 50 g świeżych drożdży
Nadzienie:
- 60 g roztopionego masła (lub margaryny)
- 110 gram cukru
- dwie czubate łyżeczki cynamonu
Czas na przepis:
-
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem (rozpuszczone drożdże w pół szklanki mleka i zostawione na 5 minutek w ciepłym miejscu np. przy grzejniku).
-
Dodać do tego pozostałe pół szklanki mleka, jajka, mąkę i cukier. Jak już nieco wyrobicie to na samym końcu tłuszcz.
-
Uformujcie kuleczkę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godzinki.
-
Krótko wyrobić i podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35×30 cm, posmarować nadzieniem (rozpuszczone masło, cukier i cynamon).
-
Zwinąć jak roladę (od szerszej strony), pokroić na plasterki i ostrożnie ułożyć na blachę (pamiętacie o dużych odstępach – będą rosły). Porcja jest na dwie blachy.
-
Piec przez ok 15-17 minutek w temperaturze 180 stopni. I gotowe!
Zdrowy zakątek:
O co chodzi w ogóle z tymi drożdżami? Mało osób wie, że drożdże są mistrzami jeśli chodzi o witaminę B, poza tym pełno w nich magnezu, cynku, fosforu czy potasu. Dzięki bogatej zawartości odżywczej stanowią cudowny suplement diety, pomocny dla naszych włosów i naszej skóry – nasze włosy stają się bardziej odporne na wypadanie i zyskują objętość oraz sprężystość, natomiast nasza skóra staje się wolna od niedoskonałości!
P.S. Po więcej słodkich przepisów (i nie tylko) zapraszamy na Instagram: Vegetka00.