.

#słodkieponiedziałki – łasuch

Poprosimy o werble…Przyszedł czas na już czwarty słodki poniedziałek kochani. Mamy nadzieje, że czas mija Wam przemiło i przepysznie. A zatem, ten słodki poniedziałek wypełni rozpływająca się w ustach masa kajmakowa oraz czekoladowy posmak ciasta ŁASUCH. Serdecznie zapraszamy do wspólnego pieczenia .

Co będzie potrzebne?

  • Duża paczka herbatników
  • 850 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • Prażony ryż do posypania wierzchu

Łasuchowy przepis:

  1. Dno blachy wyłóżcie herbatnikami
  2. W niepełnej szklance mleka rozpuśćcie 2 budynie. Pozostałe mleko zagotujcie z cukrem i wlejcie do nich rozpuszczone budynie, chwilę gotujcie mieszając
  3. Odstawcie masę, aby trochę przestygła i odrobinę zgęstniała, następnie wylejcie połowę na herbatniki (może być lekko ciepła).
  4. Gdy masa budyniowa ostygnie, przykryjcie ją warstwą herbatników i powtórzcie (kolejność: herbatniki – budyń – herbatniki – budyń – masa kajmakowa- prażony ryż) Herbatniki posmarować masą kajmakową. Wierzch ciasta posypać prażonym ryżem. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc (jak chcecie spróbować tego samego dnia to możecie wstawić na godzinkę do zamrażalnika)

Zdrowy zakątek:

Dzisiaj poświęcimy chwilkę budyniowi. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości mleka, które bogate w wapń, pomaga naszym kościom, a także zapewnia odpowiednie krzepnięcie krwi. Wśród pozostałych składników mleka znajdziemy też kwas linolowy, który podnosi naszą odporność oraz kwas linolenowy o właściwościach antybakteryjnych. Dodatkowo jest bogate w witaminy A i D oraz fosfor, magnez czy potas. Więc jeśli nie lubicie mleka w zwykłej, płynnej postaci, możecie zastąpić je budyniem.

P.S. Po więcej słodkich przepisów (i nie tylko) zapraszamy na Instagram: Vegetka00.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Studentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Wydziale Politologii i Dziennikarstwa UMCS.