Kolejny pochmurny dzień? Nie wiesz jak go sobie poprawićSmutki może rozwiać odrobina słodyczy – gofry z ulubionymi dodatkami. 

Witajcie w kolejny poniedziałek! Jak co tydzień, udowadniamy, że ten dzień tygodnia nie musi być znienawidzony – a pyszny i słodki. Mam dziś dla Was przepis na znane wszystkim gofry. Można je przygotować we własnym domu, jednak nie wszyscy o tym wiedzą. Potrzebny jest do tego dodatkowy sprzęt  — gofrownica. Gofry możemy zjeść właściwie, z czym tylko nam się zamarzy: konfiturą, bitą śmietaną, lodami, orzechami, syropami owocowymi czy cukrem pudrem. Pasują na każdą porę roku, właśnie dzięki możliwościom łączenia ich z różnymi dodatkami. 

Składniki: 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

2 łyżeczki cukru pudru  

1 łyżka cukru wanilinowego 

2 jaja 

1/2 szklanki oleju roślinnego 

1 i 1/2 szklanki mleka 

Wykonanie: 

Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać roztrzepane jajko. Całość zmiksować na gładką masę. Gofrownicę rozgrzać, a następnie wlać na jej powierzchnię nie za dużą ilość ciasta. Piec wg instrukcji (około 3 minuty). Po upieczeniu odłożyć na metalową kratkę, aby gofry odparowały. Podawać lekko ostudzone z ulubionymi składnikami.  

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie gofry i z jakimi składnikami najlepiej Wam smakują. Zobaczcie też nasze inne przepisy na Instagramie – vegetka00.  

Korekta: Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *