#słodkie poniedziałki – mini serniczki z malinami

Czyż mini wypieki nie są urocze? Muffinki, tartaletki, mini pączusie i MINI SERNICZKI, które będą bohaterem słodkiego początku tygodnia. A serniczki te nie dość, że są urocze to proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki do masy serowej:
- 200 gram twarogu tłustego lub półtłustego
- 50 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
Składniki na malinowe puree:
- 35 g malin ( świeżych lub mrożonych )
- 1 łyżka cukru
Z tych proporcji wychodzi 5 serniczków
Wykonanie:
1) Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza.
2) Wszystkie składniki masy serowej wrzucamy do miski i mieszamy do powstania jednolitej masy.

3) Przekładamy masę serową do: 1) tradycyjnej formy na muffinki, pamiętając, aby wcześniej włożyć papilotki. 2) silikonowych foremek tak jak ja. Po przełożeniu masy, odkładamy wszystko na bok.
4) Maliny blendujemy na puree, przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek i słodzimy.
5) Aby nasze serniczki stały się małymi dziełami sztuki, nakładamy porcję musu malinowego do masy serowej i wykałaczką, robimy ślaczki/esy-floresy.

6)Do nagrzanego piekarnika dajemy naczynie z wrzącą wodą, poziom niżej niż będzie nasza blaszka z serniczkami.
Serniczki pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystygnięciu dajemy serniczki do lodówki na całą noc, ale jeśli ktoś jest niecierpliwy wystarczy około 3 godziny.

WSKAZÓWKI:
- Ważną zasadą przy pieczeniu serników każdego rodzaju jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
- Najlepiej wybrać ser z wiaderka, specjalnego do serników – są one lepiej zmielone, przez co w naszym cieście nie będzie grudek. Alternatywą, którą stosuje jest zwykłe zblendowanie twarogu na gładko.
autor: Weronika Szymczak
korekta: Anna Marek