www.instagramcom/vegetka00

Wraz z nowym rokiem akademickim wracamy do Was ze słodkimi przepisami. Jesienna temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza, sytuacja epidemiczna zmusiła nas do pozostania w domach, a więc możemy ten czas wykorzystać na przykład na przygotowanie pysznych słodkości.

Na dzisiaj przygotowałam przepis na amerykańskie pancakes’y. Jeśli oglądaliście Garfielda, to wiecie już, jakie było jego ulubione danie :).  Są to małe, puszyste placki, przygotowywane na słodko. Możemy je urozmaicić bitą śmietaną, czekoladą, owocami, miodem czy syropem klonowym. Czas przygotowania to około 20 min.

pixabay.com

Składniki:

  •  200 gram serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 100 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać w misce, dodać serek homogenizowany. Następnie dodać sypkie składniki, tj. mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać na gładką masę. Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i kłaść po łyżce ciasta, delikatnie rozsmarowując tak, by wyszedł okrągły placek. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron aż urosną i się zarumienią. W tym przepisie nie używamy oleju do nasmarowania patelni, ale jeśli chcecie, możecie użyć odrobiny masła.

Można podawać z ulubionymi składnikami, układając pancakes’y jeden na drugim. Propozycja podania widoczna jest na zdjęciu wyżej.
Dajcie znać, czy Wam smakowały!

Korekta: Maciej Cieciora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *