#słodkieponiedziałki – półfrancuskie rogaliki

www.instagramcom/vegetka00
Nie wiem jak Wy, ale im bliżej zimy, tym częściej mam ochotę na pieczenie i szukanie nowych przepisów na słodkości i nie tylko. Ostatnio pierwszy raz w moim życiu robiłam rogaliki i przyznam, że wyszły naprawdę pyszne!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- niepełna szklanka śmietany (ja dałam 18%)
- 25 dag margaryny
- łyżeczka cukru zwykłego bądź wanilinowego
- białko z jednego jajka
- cukier do posypania
- ulubiony dżem bądź powidła
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier oraz śmietanę. Składniki połączyć i wyrobić rękami ciasto, a następnie schłodzić w zamrażalniku, a jeśli macie więcej czasu, może być w lodówce. Po schłodzeniu ciasto nie powinno być już tak lepkie, wtedy należy je rozwałkować na grubość około 5mm. Pokroić w trójkąty i posmarować dżemem lub powidłami (ja dałam powidła śliwkowe, które świetnie przełamały słodkość). Zwijać od podstawy trójkąta do wierzchołka. Na sam koniec posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200*C ok. 20 minut, aż rogaliki lekko się zarumienią.
Korekta: Kacper Beda