Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych

www.instagramcom/vegetka00

Zapewne każdy z Was jadł klasyczne kotlety z fileta z kurczaka. Jednak w tym przepisie chciałam pokazać to danie z trochę innej strony. Moja wersja będzie nadawać się zarówno na obiad z ziemniakami, jak i w formie przekąski na imprezie, gdy podamy je z ulubionym sosem. Zapraszam na #słonąśrodę!

Składniki:

www.gotujzcukiereczkiem.pl
  • filet z kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • 2 jajka
  • olej 
  • przyprawy ( ja dałam sól, pieprz i paprykę ostrą)

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka obmyć i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki i lekko obić je tłuczkiem. Następnie w głębszym talerzu rozbić 2 jajka i wsypać przyprawy. Na drugim talerzu wysypać płatki kukurydziane ( wskazówka: lepiej będzie, jeśli płatki będą lekko pokruszone, dlatego jeszcze w zamkniętym opakowaniu ubijam je lekko tłuczkiem, w ten sposób nie rozsypią się po całej kuchni). Następnie zamaczamy kurczaka kolejno w jajku i płatkach, później kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po około 3 minuty z obu stron do momentu zarumienienia.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *