Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Za oknami zima, więc co to oznacza? Sezon na dynię! Nic tak cudownie nie rozgrzewa w mroźne popołudnie, jak dyniowy krem z nutą imbiru i ostrej papryki. Zapraszamy!  

Zdjęcie przedstawia zupę dyniową ozdobioną pestkami dyni.
pixabay.com

Składniki: 

  • 2 kg obranej i pokrojonej dyni 
  • 1,5 litra wody (lub wywaru warzywnego)  
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego (do podsmażenia cebulki) 
  • Dodatkowo: papryka ostra, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.  

Wykonanie: 

Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Pokrojoną dynię, marchewkę i podsmażoną cebulę wrzucamy do sporego garnka i zalewamy wodą lub wywarem warzywnym. Całość gotujemy 20-30 minut. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Odstawiamy zupę do przestygnięcia, następnie całość blendujemy.   

Zupę podajemy z ulubionym pieczywem czy też z groszkiem ptysiowym. 

I tak oto przygotowaliśmy pyszny, rozgrzewający przysmak w sam raz na zimowe dni! Prawda, że proste?  

Po więcej inspiracji zapraszamy na instagram-vegetka00. 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *