#słodkie poniedziałki – świąteczne pierniczki

Wy też uwielbiacie świąteczne wypieki? Ja nie mogę się ich doczekać! Święta tuż tuż, dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na świąteczne pierniczki! Są smaczne, aromatyczne i nie wymagają leżakowania.

Zdjęcie przedstawia pierniczki ozdobione lukrem wśród gałązek jodłowych i szyszek.
pixabay.com

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 saszetka gotowej przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 2 łyżki masła 

Lukier: 

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 jajko 

Wykonanie: 

Na stolnicę przesiej mąkę, wlej miód i cały czas mieszając dodawaj sodę, jajko, przyprawę do piernika, cukier i masło. Dolewając powoli mleka wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Placek na mieć około 0,5 cm grubości. Wykrój pierniczki ulubionymi foremkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Do dekoracji możesz samodzielnie wykonać lukier: białko ubij mikserem, cukier puder przesiej i ubijaj z białkiem około 10 minut, aż otrzymasz gładki lśniący lukier. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel soku z cytryny. Udekoruj przestudzone pierniczki. 

Delektuj się świątecznym smakiem i zapachem w domu! Smacznego! 

Zajrzyj też po inne przepisy na instagrama – vegetka00. 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *