#słodkie poniedziałki- szpinakowe naleśniki z twarożkiem

Czyszczenie lodówki to inny poziom kreatywności. Szpinakowe naleśniki mogą być propozycją na śniadanie, obiad czy kolacje. Zapraszamy na słodkie rozpoczęcie tygodnia.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki gazowanej wody
- 2 jajka
- Ok. 4 szklanki mąki
- Cukier wanilinowy
- Szczypta soli
- Szpinak — mrożony ok.300 (można użyć świeżego)
- Twaróg
- Serek homogenizowany waniliowy lub inny
- Borówki lub inne owoce
Przygotowanie:
- Mrożony szpinak wcześniej rozmrażamy. Po rozmrożeniu blendujemy na gładką masę.
- W misce mieszamy wszystkie składniki (woda, mleko, jajka, cukier, sól, szpinak i mąka). Ciasto powinno być nie za gęste. Odstawiamy je na 15-30 minut, aby gluten się związał, dzięki czemu ciasto powinno być gęstsze po odpoczynku.
- W czasie, gdy ciasto wiąże się, robimy twarożek. Rozdrabiamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany, dajemy część owoców do serka, dokładnie mieszamy.
- Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Reszty chyba nie trzeba wyjaśniać 😀
SMACZNEGO!

korekta Anna Marek