#słodkieponiedziałki – ciasteczka całuski

Zapraszam Was na kolejny #słodki poniedziałek! Dzisiaj przedstawię przepis na szybkie i proste ciasteczka, które już samym wyglądem skradną Wasze serca.

Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła, zimnego
- ½ jajka (pół białka i pół żółtka), zimne
- 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka średniej wielkości
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, połowy jajka (całe jajko roztrzepać w małej miseczce i do ciasta dodać połowę powstałego “roztworu”), jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, następnie owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę (lub 25-30 minut w zamrażalniku jeśli zależy Wam na czasie). W czasie, gdy ciasto się chłodzi, jabłka umyć, obrać i pokroić na dwunastki (tj. na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać kółka szklanką. Kawałki jabłka położyć na brzegu kółka i zakryć drugą połową ciasta. Piec na blaszę pokrytej papierem do pieczenia w temperaturze 180* przez około 25 minut.
Korekta: Kacper Beda