#słodkieponiedziałki — ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Dzisiaj postanowiłam zaprezentować przepis na jedne z moich ulubionych ciastek na świecie! Kiedyś często znajdowały się na mojej liście zakupów, a gdy tylko znalazłam nową recepturę na YouTube, nie mogłam przepuścić okazji, aby go nie przetestować. 

Składniki: 

  • 200 g masła 
  • 200 g masła orzechowego 
  • 200 g cukru 
  • łyżeczka sody 
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 330 g mąki 
  • 3 tabliczki czekolady (Wybór czekolady zależy od tego, która Tobie najbardziej smakuje!)

Dodatki: 

  • precle (Kiedyś korzystałam z przepisów, które ich nie uwzględniały, ale po zobaczeniu filmiku i późniejszym dodaniu ich do swoich wypieków, muszę przyznać, że to genialne połączenie! Wy, jeśli chcecie, to możecie z nich zrezygnować)

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany przed wstawieniem ciasteczek, więc ustaw temperaturę na 180 stopni, grzanie góra-dół! 
  2. Na początku połącz masło z masłem orzechowym, dodaj cukier i wszystko ładnie wymieszaj.  
  3. Do utworzonej mieszanki dodaj sodę, sól, proszek oraz jajka i znowu wymieszaj składniki, na końcu wsypując mąkę. 
  4. Teraz pokrój czekoladę w kostkę i wrzuć do masy, następnie ugnieć ciasto dłońmi. 
  5. Po tym uformuj kulki, a przy układaniu ich na blachę pamiętaj o tym, że pomiędzy wyrobami powinien być zachowany odstęp, by ciasteczka ładnie wyrosły! 
  6. Na koniec możesz delikatnie ugnieć wierzch ciastek, aby ułożyć na nich precelki. Całość pieczemy około 12 minut i gotowe! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *