Solony karmel

www.instagramcom/vegetka00

Słony i słodki zazwyczaj nie idą ze sobą w parze, ale połączenie dwóch różnych składników w kuchni może okazać się świetnym pomysłem. Tak jest w przypadku słonego karmelu, którego przygotowanie jest szybkie i proste. Solony karmel jest idealnym dodatkiem wielu dań, np. ciast, popcornu, lodów czy wafli ryżowych. 

Składniki: 

• 4 łyżki białego cukru 

• 1/4 szklanki wody 

• 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 

• 2 łyżki masła 

• szczypta soli 

Przygotowanie: 

Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż się rozpuści i zbrązowieje. Ostrożnie dodajemy wodę (będzie mała garnkowa rewolucja) i energicznie mieszamy. Gotujemy przez ok. 60 sekund, po czym dodajemy śmietankę i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy masło i sól (ewentualnie możemy dorzucić dwie łyżki masła orzechowego) i mieszamy do powstania jednolitej masy. Przelewamy do miseczki i gotowe! 

pixabay.com

Solony karmel ma już 41 lat! Stworzył go w 1977 roku Henri Le Roux, francuski cukiernik. Chciał stworzyć coś innego, odmiennego, więc dodał odrobinę soli do słodkiego karmelu. Efekt przerósł jego oczekiwania. Słony karmel obecnie cieszy się popularnością na całym świecie.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *