#słonaśroda – studenckie burgery

www.instagramcom/vegetka00
Będzie to propozycja trochę czyszcząca lodówkę. Z poprzedniego obiadu został mi kawałek piersi z kurczaka oraz surówki, więc postanowiłam zrobić z tego burgera, ale żeby nie było zbyt zwyczajnie, drugiego przygotowałam z camembertem.
Potrzebne składniki:
- Ulubione bułki,
- Pierś z kurczaka,
- Warzywa – użyłam sałaty, pomidora i ogórka,
- Camembert,
- Płatki kukurydziane/ bułka tarta,
- Jajko,
- Mąka,
- Olej do smażenia,
- Ketchup,
- Majonez,
- Ostra musztarda.
Przygotowanie:
- Jeśli mamy surowe mięso, to trzeba najpierw je zamarynować (pierś kurczaka potrzebuje minimalnie 2 godzin, ale można zostawić na noc).
- Na początku można zrobić już sobie sos. Przygotowałam taki najprostszy z ketchupu, musztardy i majonezu.
- Gdy już mamy wszystkie składniki to najpierw szykujemy sobie te, których nie trzeba smażyć. Kroimy bułkę i górną część smarujemy sosem, dajemy trochę surówki (nie jest to koniczne), na to liść sałaty. Kroimy w plastry pomidora i ogórka.
- Panierowanie: będą nam potrzebne trzy talerzyki/ miseczki. Do jednego wbijamy jajko z przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka i ostra itp.), do drugiego trochę mąki, a do ostatniego rozdrobione płatki kukurydziane.
- Z mięsem i serem postępujemy identycznie: najpierw obtaczamy w mące, potem do jajka i na koniec w płatki kukurydziane i na patelnie. Smażymy na złoty kolor.
- Po usmażeniu układamy wszystko razem i mamy burgery.
SMACZNEGO!
