Mini placuszki

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Masz już dość kanapek z serem czy wędliną i chcesz spróbować czegoś nowego i pysznego? Koniecznie zajrzyj do naszego przepisu! 

Mini placuszki to miękkie pyszności, których przygotowanie zajmuje około 15 minut. Możemy podawać je na wiele sposobów – z dżemem, kremem orzechowym, owocami i wszystkim innym, na co mamy ochotę. 

pixabay.com

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej 
  • 300 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki cukru pudru 

Wykonanie: 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy olej oraz mleko. Miksujemy przez krótką chwilę do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść gęste i gładkie. Na rozgrzanej patelni formujemy kilka małych porcji ciasta o średnicy około 3 cm. Smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Gotowe! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *