#słodkie poniedziałki – Czekoladowy budyń jaglany

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś naprawdę szybkiego, prostego i słodkiego. Czekoladowy budyń jaglany to przepis dla prawdziwych czekoladożerców. Jedynym wyzwaniem będzie wypsażenie się w blender, za pomocą którego stworzymy bezgrudkową masę.  

Składniki:

  • Pół szklanki kaszy jaglanej
  • Szklanka wrzącej wody
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 40 ml roztopionej gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki syropu z agawy bądź miodu
  • Ulubione owoce
  • Starta czekolada

Wykonanie: 

Do rondelka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 min do momentu, aż woda odparuje. Gorącą kaszę blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy czekoladę, mleko oraz syrop (lub miód). Przekładamy do salaterek i dekorujemy np. malinami i startą czekoladą. Budyń możemy jeść na ciepło bądź zimno. Smacznego! 

pixabay.com

 
Korekta: Kacper Beda 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *