#słodkie poniedziałki – Czekoladowy budyń jaglany

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś naprawdę szybkiego, prostego i słodkiego. Czekoladowy budyń jaglany to przepis dla prawdziwych czekoladożerców. Jedynym wyzwaniem będzie wypsażenie się w blender, za pomocą którego stworzymy bezgrudkową masę.
Składniki:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- Szklanka wrzącej wody
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 40 ml roztopionej gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
- 2 łyżki syropu z agawy bądź miodu
- Ulubione owoce
- Starta czekolada
Wykonanie:
Do rondelka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 min do momentu, aż woda odparuje. Gorącą kaszę blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy czekoladę, mleko oraz syrop (lub miód). Przekładamy do salaterek i dekorujemy np. malinami i startą czekoladą. Budyń możemy jeść na ciepło bądź zimno. Smacznego!

Korekta: Kacper Beda