#słodkieponiedziałki – racuchy z jabłkami

Żeby umilić Wam nowy tydzień, prezentujemy szybki i smaczny przepis na domowe racuchy z jabłkami! Przepis zawiera składniki, które zazwyczaj macie w domu pod ręką, więc to zdecydowanie ułatwi sprawę.

Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • łyżeczka cukru 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • jajko 
  • 200 ml mleka 
  • 2 jabłka 

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz sodę.  
  2. Następnie dodaj całe jajko i mleko. Wszystko razem dobrze wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. 
  3. Teraz trzeba zająć się jabłkami, więc umyj je, a następnie pokrój na mniejsze części i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. 
  4. Nagrzej patelnię z (przykładowo) olejem, a następnie wykładaj większe porcje ciasta. Jedną stronę trzeba smażyć, dopóki nie będzie miała złotego koloru. 
  5. Gotowe racuchy możesz dodatkowo zjeść z cukrem pudrem lub dżemem. Wybór należy do Ciebie! 

Korekta: Gabriela Kusz 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *