#słonaśroda – kurczak w sosie curry z makaronem

www.instagramcom/vegetka00

Kolejna środa i nowy przepis, tym razem będzie trochę orientalnie. Jest to domowa wersja, dlatego nie ma co porównywać do prawdziwego, jednak mam nadzieję, że spróbujecie, bo przepis jest bardzo prosty.   

Składniki:  

  • Makaron  
  • Pierś z kurczaka  
  • Śmietanka 30%  
  • Mascarpone  
  • Pasta curry (żółta i czerwona) lub przyprawa curry  
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ok. 2 ząbki czosnku, oliwa.  

  • Przygotowanie
  1. Makaron gotujemy all dente.  
  2. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką z odrobiną oliwy.  
  3. Wrzucamy przyprawioną pierś na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do zarumienienia mięsa.  
  4. Gdy już wszystko jest podsmażone, wlewamy śmietankę, doprawiamy pastą curry (dużą ilością) oraz czosnkiem, czekamy, aż śmietanka nam się zagotuje.  
  5. Jeśli się zagotuje, dodajemy mascarpone, im więcej serka tym sos będzie bardziej kremowy, czekamy do rozpuszczenia i ponownego zagotowania.  
  6. Doprawiamy do smaku i podajemy.  

Wskazówki:  

  • Jeśli gotujemy porcję makaronu, którą od razu zjemy, to nie przepłukujemy go wodą, dzięki temu będzie bardziej lepki i sos nie będzie spływał po nim. 
  • Mascarpone można użyć do wszelkiego rodzajów sosu, próbowałam ostatnio z passatą pomidorową i wyszło świetnie.  

korekta: Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *