#słonaśroda – zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

www.instagramcom/vegetka00
Fanów makaronu w przeróżnych postaciach, zapraszamy na słoną środę! Taka zapiekanka to szybki i smaczny pomysł na obiad, którego koniecznie trzeba spróbować.

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- około 300g makaronu (najlepiej rurki)
- 250g pieczarek
- szpinak
- mozzarella
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj sos beszamelowy — rozgrzej olej na patelni, wsyp mąkę, gotuj tak przez minutę, a potem partiami dodawaj mleko, ciągle mieszając. Całość zagotuj, a na końcu dodaj do smaku przyprawy.
- Umyj i pokrój w plasterki pieczarki, podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak. Smaż tak przez kilka minut.
- Przyszedł czas na makaron, więc ugotuj go według połowy czasu, który jest podany na opakowaniu.
- Do żaroodpornego naczynia wlej ⅓ sosu, następnie część makaronu, cały szpinak z pieczarkami, zalej znowu ⅓ sosu. Po tym ułóż pozostały makaron, a resztę beszamelu rozprowadź na wierzchu. Na samej górze ułóż pokrojoną mozzarellę.
- Całość włóż do piekarnika, nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Obiad gotowy, smacznego!
Korekta: Gabriela Kusz