#słonaśroda – ziemniaki gotowane w bulionie z cebulą i koperkiem

www.instagramcom/vegetka00

 Witajcie w kolejną #słonąśrodę! Mroźno za oknem, więc warto przyrządzić obiad, który będzie ciepły i sycący. Dzisiaj postawimy na ziemniaki w całkiem innej odsłonie. Takie ziemniaczki można jeść z ulubionym sosem, jajkiem sadzonym lub bez dodatków.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżka bulionu drobiowego w słoiku
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz

 Przygotowanie:

Ziemniaki należy dokładnie umyć i wyszorować. Jeżeli będą zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Cebulę dymkę pokrój w plasterki, oddziel zieloną część od białej, a koperek posiekaj. Oliwę rozgrzej na głębszej patelni, następnie wsyp na nią ziemniaki. Dodaj masło oraz cebulę i smaż aż lekko się zarumienią. Po tym czasie, patelnię zalej wodą tak, aby przykryła ⅓ ziemniaków. Dodaj bulion ze słoika i koperek. Całość duś na średnim ogniu około 20 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Na ostatnie 5 minut gotowania dopraw solą i pieprzem.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *