#słonaśroda – ziemniaki gotowane w bulionie z cebulą i koperkiem

www.instagramcom/vegetka00
Witajcie w kolejną #słonąśrodę! Mroźno za oknem, więc warto przyrządzić obiad, który będzie ciepły i sycący. Dzisiaj postawimy na ziemniaki w całkiem innej odsłonie. Takie ziemniaczki można jeść z ulubionym sosem, jajkiem sadzonym lub bez dodatków.
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek koperku
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka bulionu drobiowego w słoiku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki należy dokładnie umyć i wyszorować. Jeżeli będą zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Cebulę dymkę pokrój w plasterki, oddziel zieloną część od białej, a koperek posiekaj. Oliwę rozgrzej na głębszej patelni, następnie wsyp na nią ziemniaki. Dodaj masło oraz cebulę i smaż aż lekko się zarumienią. Po tym czasie, patelnię zalej wodą tak, aby przykryła ⅓ ziemniaków. Dodaj bulion ze słoika i koperek. Całość duś na średnim ogniu około 20 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Na ostatnie 5 minut gotowania dopraw solą i pieprzem.
Korekta: Kacper Beda