#vegepiątki – naleśniki z pieczarkami i serem

Chyba wszyscy lubimy naleśniki, zarówno te na słodko, jak i na słono. Dziś przedstawiamy wam przepis na wegetariański, prosty i smaczny obiad – naleśniki z pieczarkami i serem żółtym. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!

pixabay.com

Składniki: 

Ciasto naleśnikowe: 

  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • ¼ szklanki wody gazowanej 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 

Farsz: 

  • 500 g pieczarek 
  • 1 średnia cebula 
  • 150 g startego sera żółtego 
  • Sól, pieprz 
  • Masło do smażenia 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce trzepaczką i wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na maśle. Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w plastry. Dodaj do podsmażanej cebuli i smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Naleśniki usmaż na patelni, na odrobinie oleju. Do przestudzonych pieczarek dodaj ser żółty i wszystko wymieszaj. Tak przygotowany farsz nałóż na naleśniki i zawiń je dowolnie np. w kopertę. Podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oleju, po 2 minuty z każdej strony, pod przykryciem, na małym ogniu. I gotowe! 

Po więcej przepisów zajrzyjcie na instagram: vegetka00 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *