#vegepiątki – zupa krem z cebuli

Ostatnio zaprezentowałyśmy zupę – krem z dyni, w ten vegepiątek postanowiłyśmy iść za ciosem pozostać przy kremach, które na zimowe dni są po prostu idealnym sposobem na obiad. Ta zupa potrzebuje naprawdę niewiele składników. Jeśli macie w kuchni trochę cebuli, to dalej pójdzie już z górki.
Składniki:

- 1 kg cebuli (ok. 5 sztuk)
- 1 litr wody
- 2 kostki rosołowe
- olej lub oliwa z oliwek
- 1 duży ziemniak
- tymianek, pieprz i sól (możecie dodać też majeranek lub zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu na głębokiej patelni, aż lekko się zeszkli. W tym samym czasie przygotowujemy bulion, dodając do litra wody 2 kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia. Gdy bulion już się zagotuje, dodajemy obranego i pokrojonego w średnią kostkę ziemniaka i gotujemy aż zmięknie. Kiedy cebula będzie już gotowa, dodajemy do naszego bulionu i gotujemy jeszcze przez 5 minut, ciągle mieszając. W tym czasie dodajemy przyprawy wedle uznania. Gdy zupa już trochę ostygnie, blendujemy ją. Dla smaku można na wierzch dodać łyżeczkę śmietany oraz grzanki.
Korekta: Kacper Beda