#słodkieponiedziałki – ciasto kokosanka

W okresie zimowym, bardzo często mam ochotę na coś mocno czekoladowego. I tak oto odkryłam bardzo prosty przepis na mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych.

Składniki:

  • kostka masła
  • szklanka kakao (około 100g)
  • 4  jajka
  • 185 ml mleka
  • 230g cukru
  • 220g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego jajka, mleko, cukier i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Bezpośrednio do powstałej masy, dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 170* przez niecałą godzinę.

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *