#słodkieponiedziałki – kakaowe brownie

Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowaliśmy naprawdę prosty i szybki przepis na brownie! Może nieco różni się od tego tradycyjnego, bo zamiast czekolady wykorzystamy kakao, ale uwierzcie, że smak pozostaje równie dobry. Zapraszamy! 

Składniki: 

  • 120 g masła 
  • pół szklanki kakao 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 2 duże jajka 
  • ⅔ szklanki mąki 
  • pół szklanki posiekanych orzechów lub czekolady 
  • sól 

Przygotowanie: 

  1. Roztop masło w garnku, a następnie pozostaw, aby trochę ostygło.  
  2. Przelej masło do miski i dodaj do niego kakao oraz i wymieszaj wszystko razem. 
  3. Jajka należy roztrzepać w oddzielnym naczyniu, ale co najważniejsze, nie ubijać. Teraz wlej je do masy, ponownie połącz wszystkie składniki ze sobą. 
  4. Następnie wsyp mąkę, szczyptę soli i po wymieszaniu dodaj posiekane orzechy, czy też czekoladę. 
  5. Małą formę, na przykład o wymiarach 28 x 18 cm, wyłóż papierem do pieczenia, wylewając na nią masę. Piecz w 160 stopniach przez około 20 minut. Pamiętaj, by przed wyciągnięciem sprawdzić, czy ciasto nie jest jeszcze surowe, na przykład za pomocą wykałaczki. Uważaj, bo brownie nie może być też suche! Po wystudzeniu Twój deser będzie już gotowy. Ciastko możesz posypać również cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 

Korekta: Gabriela Kusz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *