#słonaśroda – mac and cheese

Mac and Cheese to dosyć popularne danie, występujące głównie w kuchni amerykańskiej, przygotowywane na wiele różnych sposobów. Pamiętajcie, że zazwyczaj nasze przepisy nie są bardzo skomplikowanie i każdy, czy to z większymi, czy z mniejszymi zdolnościami kulinarnymi sobie z nimi poradzi. Co więc powiecie na taką przekąskę? 

Składniki: 

  • 400 g makaronu ozdobnego kolanka 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • 200 g sera cheddar 
  • sól i pieprz  

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według czasu, który jest już podany na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wszystko ze sobą wymieszaj. 
  3. Teraz zacznij partiami dolewać mleko, ciągle mieszając sos, aby nie pojawiły się grudki. Jeśli będzie zbyt gęsty, to po prostu dolej więcej mleka. 
  4. Starty wcześniej ser dodaj do sosu i dopraw ulubionymi przyprawami. 
  5. Następnie ugotowany makaron dodaj do reszty, wymieszaj, aby wszystko ładnie się pokryło. Jedzenie gotowe, więc jedynie pozostaje mi życzyć smacznego! 

Korekta: Gabriela Kusz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *