#słonaśroda – naleśniki szpinakowe z mozzarellą i pomidorem

www.instagramcom/vegetka00

Kolejna #słonaśroda, a my spieszymy do was z nowym przepisem, tym razem w bardziej wiosennych klimatach. Proste w przygotowaniu, smaczne naleśniki szpinakowe z mozzarellą i pomidorami. Zapoznajcie się z przepisem i koniecznie wypróbujcie na obiad lub kolację!

pixabay.com

Składniki: 

  • 2 kule mozzarelli 
  • 4 pomidory 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 0,5 l mleka 
  • 100g mrożonego szpinaku 
  • szczypta soli 
  • olej do nasmarowania patelni 

Wykonanie: 

Przygotuj naleśniki. Rozmrożony i odsączony szpinak przełóż do miski, rozbij i dodaj jajka, wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej większą część mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnię delikatnie posmaruj olejem i wylewaj na nią niewielkie ilości ciasta. Usmażone naleśniki trzymaj w cieple. Mozzarelle i pomidory pokrój w plasterki. Ułóż je na usmażonych naleśnikach. Nadzienie możesz posypać dowolnymi ziołami. Naleśniki złóż w trójkąty i tak podawaj. Smacznego! 

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *