Vege Piątek – makaron w sosie szpinakowym

Między egzaminami staram się spędzać jak najmniej czasu w kuchni i z racji tego wymyśliłam przepis na szybki sos szpinakowy. Szpinak zawiera magnez, który łagodzi skutki stresu 

Składniki: 

  • Ulubiony makaron,  
  • Śmietanka 30% (Jeśli nie spożywacie nabiału, to polecam śmietankę zastąpić mleczkiem kokosowym, ono jest gęstsze w konsystencji, więc nie trzeba będzie zagęszczać), 
  • Mascarpone, 
  • Szpinak mrożony lub, 
  • Czosnek,  
  • Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra).   

Wykonanie: 

  1. Gotujemy makaron.
  2. Wrzucamy szpinak na patelnię. Jeśli jest zamrożony, to czekamy, aż się rozmrozi i woda z niego odparuje, przyprawiamy go. 
  3. Zalewamy całość śmietanką, przeciskamy czosnek przez praskę. 
  4. Dodajemy mascarpone taką ilość, aby gęstość sosu nam odpowiadała. 

korekta: Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *