Vege Piątek – makaron w sosie szpinakowym

Między egzaminami staram się spędzać jak najmniej czasu w kuchni i z racji tego wymyśliłam przepis na szybki sos szpinakowy. Szpinak zawiera magnez, który łagodzi skutki stresu.
Składniki:
- Ulubiony makaron,
- Śmietanka 30% (Jeśli nie spożywacie nabiału, to polecam śmietankę zastąpić mleczkiem kokosowym, ono jest gęstsze w konsystencji, więc nie trzeba będzie zagęszczać),
- Mascarpone,
- Szpinak mrożony lub,
- Czosnek,
- Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra).
Wykonanie:
- Gotujemy makaron.
- Wrzucamy szpinak na patelnię. Jeśli jest zamrożony, to czekamy, aż się rozmrozi i woda z niego odparuje, przyprawiamy go.
- Zalewamy całość śmietanką, przeciskamy czosnek przez praskę.
- Dodajemy mascarpone taką ilość, aby gęstość sosu nam odpowiadała.

korekta: Anna Marek