Vege Piątek – Szakszuka

Witam w to piękne zimowe popołudnie. Sesja jeszcze trwa, dlatego dziś zaprezentuję danie, które można zrobić na śniadanie, obiad czy kolację i zajmie nam to 20 min.

Składniki na 1 porcję: 

Pół puszki pomidorów 

¼ papryki  

Ząbek czosnku  

Przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka słodka, chili)   

2 jajka  

Odrobina oleju/oliwy  

Szczypiorek  

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy.  
  2. Siekamy czosnek, dorzucamy do papryki. Wszystko podsmażamy, aż czosnek się zarumieni. 
  3. Dodajemy pomidory, gotujemy wszystko ok. 2/3 min, aż większa część wody odparuje.  
  4. Wbijamy jajka, smażymy wszystko aż białko się zetnie.

I gotowe!  

korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *