#vegepiątek – tarta z brokułami i łososiem

Kolejny piątek i kolejny przepis na zdrowy i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj przedstawiamy wam jak zrobić tartę z brokułami i łososiem stanowiącym źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g świeżego łososia bez skóry
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- 100 g sera cheddar
- sól, pieprz, olej
Wykonanie
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Obgotuj je krótko w osolonym wrzątku i odcedź. Łososia umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż na nim cebulę. Dopraw ją solą, pieprzem i odstaw z ognia. Jajka wbij do miski i ubij. Wymieszaj je ze śmietaną. Żaroodporne naczynie wyłóż ciastem, tak żeby wystawało ono poza brzeg naczynia, aby można je było zawinąć do środka. Na cieście rozłóż cebulę, różyczki brokuła i łososia. Całość polej jajeczno-śmietanowym sosem i posyp startym serem. Brzegi ciasta lekko zawiń do środka. Wstaw tartę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Korekta: Kacper Beda