Międzynarodowy Dzień bez Mięsa

W dzisiejszych czasach bycie wegetarianinem nie jest już uważane za modę czy nagłą zachciankę. Coraz więcej młodych i starszych osób rezygnuje z jedzenia mięsa ze względów ideologicznych lub zdrowotnych. 20 marca wszyscy Ci mogą świętować podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa.

Skąd wziął się pomysł na takie święto? Otóż, narodził się on w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy organizacji pożytku publicznego FARM,promującej ochronę zwierząt i wegańską dietę. Stowarzyszenie podkreśla wiele korzyści płynących z ograniczenia spożywania mięsa, jak np. zmniejszenie ryzyka chorób serca. Data wydarzenia nie jest przypadkowa, gdyż to właśnie w marcu przyroda budzi się do życia, a w sklepach pojawiają się świeże owoce i warzywa. Dzisiaj wiele młodych osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską głównie ze względów etycznych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z lipca 2020 roku, Polak w roku 2019 zjadł o 15,9 kg mniej mięsa w porównaniu z rokiem poprzednim.

Warto zauważyć, że w obecnych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, czytamy składy i wybieramy produktu lepsze jakościowo. Same sklepy ułatwiają nam sprawę, ponieważ w ostatnich kilku latach do supermarketów wprowadzono bardzo dużo produktów vege, podczas gdy jeszcze 10 lat temu trudno było w lokalnych sklepach kupić mleko sojowe czy pasztet z ciecierzycy. 

Zbawienne było też to, że w ciągu ostatniego roku byliśmy zmuszeni siedzieć w domu, wobec czego wiele osób bardziej przyjrzało się swojej diecie, w końcu nie było jak jeść na mieście, więc trzeba było zrobić jakiś obiad w domu. W tej sytuacji wielu Polaków próbowało przepisów bez mięsa. Firma Mintel, zajmująca się badaniem rynku wskazała, że dla 20% Polaków okres pandemii sprawił, że zaczęli postrzegać dietę roślinną jako o wiele bardziej atrakcyjną. Badanie przeprowadzone w czerwcu 2020 roku przez Market Research World wskazało, że okres pandemii zachęcił aż 25,4% Polaków do ograniczenia spożycia mięsa.

W naszym cotygodniowym cyklu #vegepiątki przedstawiamy Wam przepisy na szybkie, proste i wegetariańskie obiady. Z okazji Międzynarodowego Dnia bez Mięsa pragnę zaprezentować Wam pyszne i sprawdzone pasty na kanapkę i nie tylko.

1.Pasta na kanapkę z zielonego groszku

www.instagram.com/vegetka00

Wszystko, co będzie Wam potrzebne to: puszka zielonego groszku, pół cebuli, sól, pieprz, czosnek i olej. 

Groszek obmywamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oleju. Blendujemy. 


2.Domowy hummus

www.instagram.com/vegetka00

Potrzebna będzie cieciorka w puszce, olej, sól i pieprz.

Cieciorkę obmywamy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy łyżkę oleju oraz przygotowane przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. 


3. Pasta na kanapkę z czerwonej fasolki

Składniki to fasola czerwona w puszce, olej, sól, pieprz, papryka ostra i pół cebuli.

Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, paprykę ostrą (ilość wedle uznania) oraz olej. Wszystko dokładnie blendujemy.

www.instagram.com/vegetka00

4. Domowe pesto

Potrzebna będzie świeża bazylia, czosnek, łyżka oleju, sok z cytryny, pieprz i sól.

Wszystko dokładnie blendujecie. Pesto najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem.

Korekta: Kacper Beda



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *