Penne ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Makaron to jeden z moich ulubieńców w kuchni. Można go łączyć z wieloma składnikami, zmieniać jego smak na słodki lub słony, a sposobów na jego przygotowanie jest całe mnóstwo. Sprawdźcie, co dzisiaj dla Was przygotowałam. 

Składniki: 
150 g makaronu penne (mogą być świderki) 

4 ząbki czosnku 

6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 

2 garście szpinaku 

1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich 

4 łyżki tartego parmezanu 

100 g sera feta 

kilka listków bazylii do dekoracji 
 
Przygotowanie:  

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni, na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów zrumienić pokrojony w plasterki czosnek. Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, makaron i suszone oregano lub zioła. Smażyć przez ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodać opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak, chwilę podsmażyć mieszając aż szpinak zwiędnie. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Odstawić z patelni i posypać parmezanem oraz pokrojonym serem feta. Posypać bazylią i podawać. Można skropić oliwą extra vergine. Gotowe! 

pixabay.com

Fakty i mity na temat makaronu: 

 
Makaron należy wrzucać do wrzącej wody. Nie powinien od znajdować się w garnku zanim woda nie zacznie charakterystycznie bulgotać. 

Makaron obecny jest na świecie od ponad 4 tysięcy lat i pochodzi z Azji. 

Do gotującego się makaronu nie należy wlewać oleju, który według niektórych zapobiega jego sklejaniu się. W tym przypadku najważniejsza jest ilość wody.  

Nie należy polewać makaronu zimną wodą, ponieważ wtedy spada jego temperatura, a powinien być podawany na gorąco. 

korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *