#słodkie poniedziałki – omlet twarogowy z karmelizowanymi bananami

Kolejny poniedziałek, a pogoda też nie rozpieszcza, więc dziś na osłodę proponuję twarogowy omlet z karmelizowanymi bananami i wbrew pozorom, nie użyłam dużo cukru.  

Składniki na jedną porcję: 

2 jajka 

Cukier wanilinowy  

Około 100/150 g twarogu lub serka wiejskiego  

2 łyżki mąki  

Odrobina oleju  

Banan  

Około 50 g masła 

2 łyżki cukru  

Przygotowanie:  

Omlet: 

  1. Jajka delikatnie ubijamy z cukrem wanilinowym, jajka powinny zwiększyć trochę objętość. 
  2. Dodajemy twaróg, później miksujemy razem. 
  3. Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.  
  4. Przy tym omlecie należy uważać, ponieważ jest bardzo delikatny, dlatego najlepiej smażyć go na małym ogniu pod przykryciem, później odwrócić.

Banany: 

  1. Rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści, w międzyczasie kroimy banana w plastry.  
  2. Gdy cukier się rozpuści, wrzucamy banana i mieszamy, aż nasz karmel pokryje wszystkie plasterki.  
  3. Gdy już wszystko mamy gotowe, omlet przekładamy na talerz i nakładamy banany.

korekta: Anna Marek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *