#słodkie poniedziałki – omlet twarogowy z karmelizowanymi bananami

Kolejny poniedziałek, a pogoda też nie rozpieszcza, więc dziś na osłodę proponuję twarogowy omlet z karmelizowanymi bananami i wbrew pozorom, nie użyłam dużo cukru.
Składniki na jedną porcję:
2 jajka
Cukier wanilinowy
Około 100/150 g twarogu lub serka wiejskiego
2 łyżki mąki
Odrobina oleju
Banan
Około 50 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Omlet:
- Jajka delikatnie ubijamy z cukrem wanilinowym, jajka powinny zwiększyć trochę objętość.
- Dodajemy twaróg, później miksujemy razem.
- Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
- Przy tym omlecie należy uważać, ponieważ jest bardzo delikatny, dlatego najlepiej smażyć go na małym ogniu pod przykryciem, później odwrócić.
Banany:
- Rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści, w międzyczasie kroimy banana w plastry.
- Gdy cukier się rozpuści, wrzucamy banana i mieszamy, aż nasz karmel pokryje wszystkie plasterki.
- Gdy już wszystko mamy gotowe, omlet przekładamy na talerz i nakładamy banany.

korekta: Anna Marek