#słonaśroda – tarta z cukinią i marchewką

Dzisiaj spieszymy do was z wiosennym przepisem na wegetariańską ucztę, czyli tartę z cukinią i marchewką. Obiecujemy, będzie prosto i pysznie! 

Fot. Waldrebell/Pixabay

Składniki: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego  
  • 2 marchewki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cukinia 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1.5 łyżeczki mąki pszennej  
  • sól, pieprz  

Wykonanie: 

Cukinię umyj i odkrój końcówki. Marchewkę obierz i umyj. Cukinię i marchewki pokrój wzdłuż w cienkie, długie plastry (najlepiej zrób to obieraczką do jarzyn). Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Plastry warzyw układaj po obwodzie formy, zmierzając do środka, tworząc z nich barwne koło. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajka umyj i wbij do miski. Wymieszaj je z mlekiem, tymiankiem, mąką i czosnkiem na jednolitą masę i dopraw solą oraz pieprzem. Mleczno-jajeczną masą polej tartę z warzywami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 30-40 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!  

Korekta: Kacper Beda 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *