#vegepiątek – zupa krem z cukinii

Robi się coraz cieplej, a to powoduje, że w sklepach pojawiają się już cukinie i inne sezonowe warzywa. Z cukinii można zrobić naprawdę bardzo dużo przepisów, więc dzisiaj proponuję zupę krem.

Składniki: 

www.pixabay,com
  • około 600 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie: 

Na początku przygotowujemy bulion drobiowy, tak by był gorący. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku. Przełożyć cebulę z czosnkiem do garnka z grubym dnem (ewentualnie dolać oliwy, aby nie przypalić dna) i dodać do tego pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy to około 2-3 minuty. Po tym czasie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotujemy przez niecałe 30 minut na małym ogniu. Potem pozostawiamy zupę na około 5 – 10 minut do przestygnięcia, na końcu blendujemy. 

Najlepiej podawać z grzankami lub posiekanym szczypiorkiem. 

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *