Domowe paluszki solone

Paluszki solone idealnie sprawdzają się na towarzyskich spotkaniach. Chociaż mało osób o tym wie, to zamiast kupować gotowe, można upiec je w domu i przyprawić według uznania!

Składniki:

200g mąki,

15g drożdży,

szczypta soli,

5 łyżek mleka,

50g masła – stopionego,

1 żółtko,

2 łyżki mleka,

sól morska gruboziarnista (lub sezam albo mak)

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz roztopione masło. Podgrzewamy mleko o rozpuszczamy w nim świeże drożdże. Kiedy drożdże rozpuszczą się w mleku, wlewamy je do miski z mąką i wszystkie składniki łączymy. Wyrabiamy ciasto, po uzyskaniu jednolitej masy, rozwałkowujemy na cienki placek – ok. 5 mm. Ciasto kroimy na cienkie paseczki. Paluszki rozkładamy na blaszce. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy solą morską. Tak przygotowane paluszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około 15-20 min. Ostudzone można przełożyć do szklanki. Gotowe!

pixabay.com

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *