#słodkieponiedziałki – kruche ciasteczka z limonką

W ten poniedziałek postanowiłyśmy podzielić się z Wami  prostym przepisem na pyszne i lekkie ciastka z dodatkiem skórki z limonki, w Portugalii zwane areias de cascais. Przygotowanie ich trwa naprawdę krótko, a zapach niesie się po całym domu!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • skórka z 2 limonek 

Przygotowanie: 

Mąkę połącz ze 100 g cukru, 200g miękkiego masła i skórką z limonek. Ugnieć dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Uformuj w dłoniach niewielkie kulki z ciasta (z tej porcji wychodzi średnio 20 takich kulek) i umieść je na posmarowanej pozostałym masłem blasze. Pamiętaj, żeby zachować odległość między kulkami, ponieważ w piekarniku lekko urosną. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasteczka przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika obtocz każdą kulkę w pozostałym cukrze i pozostaw do ostygnięcia. 

Korekta: Kacper Beda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *